Imate vprašanje?

kontakt telefon
07 49 02 866 ali
051 606 287
Domov  5 korakov pri izbiri primerne varčne/ LED sijalke

5 korakov pri izbiri primerne varčne/ LED sijalke

Izbira primerne sijalke (včasih žarnice :)) za domačo svetilko se lahko iz »artikla na nakupovalnem seznamu« spremeni v pravo malo nočno moro. Glede na izkušnje naših strank je največja težava v številu novosti, ki vsako leto preplavijo trg in v različnih pretvorbah »starih« W v nove, glede na izbrano vrsto sijalke. 

Zato, da pri naslednjem nakupu ne boste obupali in s police pograbili prve 60W sijalke, ki jo boste zagledali ter doma ugotovili, da je premočna za visečo svetilko nad jedilno mizo, smo vam pripravili 5 ključnih točk, ki jih morate upoštevati pri nakupu sijalke.


Seveda vam, v kolikor ste v dvomih, z veseljem tudi osebno svetujemo.

1. podnožje – kakšno podnožje potrebujete?

Če si pred nakupom ogledate navoj sijalke, ki jo trenutno uporabljate doma, ste si prihranili vsaj 10 minut časa, saj bo vaš izbor že precej manjši in bolj obvladljiv.

Kateri so vznožki svetlobnih virov? | Svet svetil
2. oblika – kakšno svetlobo želite - razpršeno ali usmerjeno?

Ta korak je precej preprost. Kakšno svetlobo želite oziroma potrebujete od svetilke za katero kupujete sijalko?

Stropna viseča svetila običajno potrebujejo sijalke, ki svetijo v vse smeri. V tako svetilko lahko namestite klasično bučko ali podolgovato sijalko, ki nudi razpršeno enakomerno svetlobo.

V namizno svetilko boste, na drugi strani morda želeli namestiti sijalko za usmerjen svetlobni snop (vse je odvisno od namizne svetilke), v reflektorsko svetilko pa sijalko s primerno ozkim svetlobnim snopom glede na kontekst (dekorativna  osvetlitev, funkcionalna osvetlitev, igra svetlobe,...).3. svetilnost – kako osvetljeno površino potrebujete?

Pri sijalkah se že dolgo ne pogovarjamo več (samo) o vatih (W) ampak vedno pogosteje o lumnih (lm), saj nam primerjava lumnov med različnimi svetlobnimi viri omogoča hitrejši in preprostejši nakup z manjšo možnostjo napak.

Ampak koliko lumnov pravzaprav potrebujemo? Ponovno se lahko zatečete k najboljšemu viru informacij, ki ga imate doma – obstoječi sijalki :)  Poglejte kakšno sijalko imate nameščeno in koliko W ima (novejše sijalke imajo označene tudi lumne (lm)) ter jo primerjajte s podatki v spodnji tabeli. 

 https://www.ovoenergy.com/binaries/content/gallery/ovowebsitessuite/images/guides/how-many-lumens-do-you-need-240v.png

4. barva – želite toplo ali hladno svetlobo?

Kljub na videz kompliciranemu vprašanju je odgovor pri sijalkah za domačo rabo precej preprost. Večina kupcev se odloča za sijalke s temperaturo okrog 3000K oziroma za toplo belo svetlobo, ki je najboljši približek rahlo rumeni svetlobi stare klasične žarnice. 


Če imate v vašem domu bolj moderen ali industrijski stil, lahko uporabite tudi hladnejše svetlobe, če pa želite bolj domačen ali rustikalen učinek, bo topla bela svetloba boljša izbira.

V pomoč vam je lahko spodnji prikaz;

Light Bulb Color Temperature: How to Light a Room - Super Bright LEDs


5. cena

Cene sijalk močno varirajo tako v odvisnosti od svetlobnega vira, kakor glede na proizvajalca in kakovost. Razlika v ceni se morda najbolj obrestuje pri nakupu LED sijalk, kjer še vedno drži »več je več«, saj priznane blagovne znamke kot sta Osram in Philips postavljajo trende na področju razsvetljave in kakovosti, temu primerna pa je tudi garancija, ki jo kupec prejme ob nakupu.


Odločitev za nakup je seveda vaša, v kolikor se vam porajajo vprašanja pa smo vam z veseljem na voljo.