Imate vprašanje?

kontakt telefon
07 49 02 866 ali
051 606 287
Domov  5 preprostih nasvetov za varčevanje z energijo

5 preprostih nasvetov za varčevanje z energijo

varcevanjezenergijo

Vsi si želimo nižjih stroškov bivanja. Zniževati jih lahko začnemo takoj, z majhno spremembo dnevnih navad in s tem prispevamo k čistejšemu okolju.


1. Ugasni
Namizni računalnik lahko v 5 letih porabi za več kakor 100€ električne energije. Z rednim ugašanjem ob neuporabi lahko porabo energije zmanjšate na tretjino. Podobno velja za vse domače naprave, od računalnikov do igralnih konzol, hi-fijev in televizije.

2. »izštekaj«
- naprave ki jih redko uporabljate vedno iztaknite iz vtičnice
- uporabljajte podaljšek – tako boste lahko sočasno izključili več naprav, ki jih ne uporabljate, na primer ko se odpravljate spat ali na dopust. Nekateri podaljški varujejo tudi pred udarom strele.

3. Temperatura pod kontrolo
- nastavite termostat na primerno temperaturo – pozimi na 22 stopinj čez dan in 18 stopinj ponoči in ko ste zdoma, poleti ogrevanje izključite (v primeru da imate doma majhne otroke ustrezno prilagodite dnevno in nočno temperaturo).
- uporabite sončno energijo – v kurilni sezoni vedno odprite žaluzije in druga senčila ob sončnih dneh, da sončna svetloba pomaga pri ogrevanju. Ponoči senčila vedno zastrite, saj tako preprečite uhajanje toplote.
- nastavite primerno temperaturo vode – termostat za ogrevanje vode nastavite na nižjo temperaturo, okrog 45°C običajno čisto zadostuje za domačo uporabo.

4. Kdo je ugasnil luč?
- ugašajte luči – ne pozabite ugasniti luči ko greste iz prostora. To velja tudi na delovnem mestu.
- uporabite LED sijalke ali LED svetila – za izbiro primerne sijalke si oglejte priporočila za izbiro sijalk na povezavi tukaj.

5. Bodi učinkovit
- hladilniki – nastavite primerno temperaturo. Pri novejših hladilnikih imate že možnost izbire ECO ali power save nastavitve. Prepričajte se da vrata dobro tesnijo,v kolikor tesnilo popušča ga nemudoma zamenjajte.
- pečica – ne predgrevajte pečice, če program pečenja tega ne zahteva, ne odpirajte pečice med pečenjem če ni nujno potrebno
- pomivalni stroj – posode ne potrebujete ročno predprati da bo dobro oprana. Ostrgajte večje ostanke s posode, jo zložite v stroj in ko je poln ga prižgite. Vedno pomivajte zgolj poln stroj, če je možno uporabljajte krajše programe za manj umazano posodo, s tem prihranite vodo in električno energijo. Sušite posodo na zraku, če imate to možnost, saj s tem prihranite uporabo električne energije za gretje stroja.
-pralni stroj – vedno nastavite primerno količino vode glede na količino perila in oblačila perite pri nižji temperaturi kadar je to možno. Nastavite intenzivnejše ožemanje kadar je možno, saj boste s tem prihranili pri sušenju.
- sušilni stroji so še vedno ene izmed najbolj potratnih naprav v naših domovih. V kolikor vreme in čas dopušča oblačila vedno sušite na sušilu, oziroma jih v sušilnem stroju posušite do vlažnega in jih dosušite na obešalniku, s tem boste prihranili pri energiji. Vedno sušite težje in lažje materiale ločeno in nikdar ne dodajajte mokrih oblačil v stroj ki je že v procesu sušenja. Po uporabi vedno očistite filtre, saj s tem zagotavljate učinkovitejši pretok zraka in hitrejše sušenje.