Imate vprašanje?

kontakt telefon
07 49 02 866 ali
051 606 287
Domov  Kako primerno osvetliti prostor in koliko svetlobe je dovolj

Kako primerno osvetliti prostor in koliko svetlobe je dovolj

Warm interior design with a soft lighting scheme


Kaj je potrebno upoštevati pri projektiranju osvetlitve prostorov? Na kaj je treba biti pozoren pri prenovi hiše?

Ko gleda investitor tloris svojih prostorov, mora najprej razmišljati kaj bo v teh prostorih počel oziroma, če gre za prenovo hiše/stanovanja, verjetno ve, kaj ga je motilo, da se je odločil za prenovo in kaj bo sedaj spremenil. Potrebno se je z mislimi prestaviti v bodočo, na primer dnevno sobo. Nato se vprašamo kaj dejansko vsak dan počnemo v dnevni sobi…ali je to samo gledanje televizije, branje, ali bomo tudi likali, ali se bodo tukaj igrali otroci.. Od tega je odvisno kje bomo potrebovali svetila, koliko svetilk, kakšna svetila in koliko svetlobe želimo imeti.


V kateri fazi gradnje oz. prenove hiše je najbolje načrtovati osvetlitev?

Osvetlitev (lokacija postavitve svetil v prostor, število vodnikov, itd.) se vedno načrtuje pred projektiranjem elektro inštalacij. Če gre za novogradnjo, potem ljudem svetujemo, naj najprej obiščejo salon s svetili ali še bolje, da se dogovorijo za sestanek s kakšnim načrtovalcem razsvetljave. Pri nas se s stranko pogovorimo o njenih morebitnih željah, nato podamo še naše predloge in ji svetujemo kje je najbolje pozicionirati svetila, kakšno moč svetenja predlagamo in kako se bodo prižigala svetila. Vsa svetovanja pri nas so brezplačna, ravno tako tudi predstavitev izbora svetil. Stranka nato postavitev in mesta prižiganja svetil predstavi elektro projektantu, kateri lokacijo svetil preveri še z varnostnega vidika in jih vriše v elektro projekt. Pri zahtevnejših načrtovanjih razsvetljave, pa se povežemo z investitorjem, elektro projektantom in elektro izvajalcem. Seveda je še vedno veliko primerov, ko nas stranke obiščejo z že dokončanim elektro projektom ali ko je v hiši/stanovanju potrebno le še zmontirati svetila. V tem primeru imamo maneverska prostora precej manj, vendar vseeno najdemo ustrezno svetlobno rešitev, da je stranka zadovoljna.


Katera svetila najbolj priporočate, katera so trenutno najbolj popularna in tudi varčna?

Svetila delimo po različnih skupinah; notranja, zunanja, vgradna, nadgradna, talna, stropna, stenska, viseča, stoječa, namizna,… Vse je odvisno od namena prostora, kjer bo montirana določena svetilka. Trenutno najbolj popularna in hkrati tudi varčna so svetila, ki imajo vgrajen LED modul oziroma jim pravimo LED svetila.


Strankam so ta svetila všeč predvsem zato, ker zasvetijo takoj, ker je svetlobe več, kot so je bili vajeni prej, ker svetilke ne oddajajo več toliko toplote, lahko pa izbirajo tudi barvo želene svetlobe.


Kaj je pomembno pri (LED) svetilih?

Bistveno vprašanje je, ali kupujemo LED svetila za poslovne prostore/proizvodne prostore, kjer bodo ta svetila 9 do 12 ur in več ali kupujemo LED svetila za osebne namene. Pri tem se svetila zelo razlikujejo. To se odraža predvsem na kakovosti LED modula, ki je v svetilki, razlika je tudi v materialu, v načinu ohlajevanja in v kvaliteti elektronike, ki svetilko poganja. Stranke opozarjamo tudi na garancijo, vendar pa ta pri mnogih cenejših blagovnih znamkah ni več merodajna. – Zato sodelujemo tudi s proizvajalci svetil, ki tako za privatne kot profesionalne namene izdelujejo svetila, pri katerih jamčijo njihovo delovanje in tudi kritje vseh stroškov ob morebitnem nedelovanju svetilk znotraj določenega garancijskega roka ter popravilo svetilk po izteku tega obdobja. – Menimo, da je le to način, da se kvalitetna LED svetilka na dolgi rok, več kot izplača.


Kolikšna je zadostna količina svetlobe, torej kako pravilno izračunati osvetlitev posameznega prostora in kakšna barva je primerna?

Glede na to, da je v tem »korona« času kar nekaj podjetij omogočilo svojim zaposlenim delo od doma, so ti morali imeti vsaj osnovne delovne pogoje. Ker je v zimskem času dan krajši, je bila umetna svetloba ključnega pomena. Lahko vzamemo kar konkreten primer, da oseba doma ni imela prostora, v katerem je pisalna miza, ampak je morala opravljati delo z računalnikom za kuhinjsko mizo. V kolikor je imela nad glavo visečo svetilko iz katere visi žarnica, mora biti ta LED žarnica vsaj 1500 lumenska ali cca 14W (če primerjamo s »staro« žarnico na žarilno nitko, je to približno 100W). Zaslon si mora postaviti tako, da v njem ne vidi odseva žarnice, oziroma, da je motečega bleščanja čim manj. Glede na to, da se mora osredotočiti na branje ali pisanje, priporočamo bolj aktivno, delovno svetlobo, to je bolj hladna svetloba (Izraženo v Kelvinih; 4000K). Če osebi ustreza topla svetloba (od 2700K do 3000K), je tudi v redu, pomembno je, da je svetlobe dovolj!


V pisarni v podjetju pa bi morale biti svetilke, ki so narejene za delo z računalnikom in ostala pisarniška dela. Po večini so takšna svetila že narejena z mikroprizmatičnim difuzorjem, ki pod čim več koti lomi žarke svetlobe, zato imamo občutek, da iz takšnih svetilk prihaja difuzna (mehka) svetloba, kar pomeni manj bleščanja na delovni površini. V pisarnah je dobro tudi izmeriti osvetljenost. Ta naj bi bila na delovni mizi približno 500 lx (luxov) ali več.


Če se preselimo v dnevno sobo, je situacija povsem drugačna: gre se za občutek in ambient in ne toliko za moč svetlobe. Spet je pomembno koliko je posamezniku »dovolj« svetlobe…Nekaterim so všeč stropne svetilke, ki svetijo zelo razpršeno in osvetlijo cel prostor, spet drugim takšna osvetlitev ni všeč in želijo vgraditi točkovno usmerjena svetila, ki jih potem prižigajo po segmentih. Če bi količino svetlobe v dnevni sobi izmerili, bi bilo vse kar je več kot 200 luxov dovolj, zgornja meja bi rekel, da je pri 300lx. - Vendar spet odvisno od posameznika. V kolikor je možnost, priporočamo tudi indirektno osvetlitev s stenskimi svetilkami. Bistvo je, da je svetil toliko, da lahko z njimi naredimo prijeten ambient, hkrati pa naredimo dovolj svetlobe, ko se na primer želijo na tleh igrati otroci.


V otroški sobi je zelo pomembno, da je svetlobe veliko in da ni le-ta preveč »hladna« - nikoli več kot 3000K! Primer; otroška soba velikosti 4x4m, naj ima žarnico ali LED modul s skupnim svetlobnim tokom vsaj 2000 neto lumnov ali dve svetilki po 1000 lumnov (če primerjamo s »staro« žarnico na žarilno nitko, je 1000 lumnov približno 75W)


Ali ima umetna svetloba v zaprtih prostorih vpliv na zdravje ljudi in če da, na kak način?


V kolikor smo za določen prostor izbrali svetilke z dovolj svetlobe, z barvo svetlobe, ki nam ustreza, morda tudi možnost zatemnitve, bo to dobro vplivalo na nas. Skratka, svetlobe naj bo dovolj, ko jo potrebujemo in toliko kolikor je potrebujemo.